Kentech BV
Kennis en techniek
Storing? Neem contact op

Lage Temperatuur Verwarming beter bekend als LTV

Lage temperatuur verwarming, kortweg gekend als LTV, is een energiezuinige manier van verwarmen waar je niet alleen het milieu maar ook jezelf een groot plezier mee kunt doen. Het verwarmen op lage temperaturen wordt steeds aantrekkelijker. Door middel van het toepassen van laag temperatuur radiatoren, vloerverwarming eventueel in combinatie van muurverwarming.

Wij als installatiebedrijf Kentech BV zijn specialisten in lage temperatuur verwarmingsinstallaties zoals vloerverwarming en wandverwarming etc. in combinatie met verschillende verwarmingsbronnen zoals Hr-ketels en warmtepompen. Aarzel dan ook niet om het contactformulier in te vullen.

Je huis verwarmen met lage temperatuur verwarming (LTV).

Als je huis redelijk geïsoleerd is, dan is het eenvoudig warm te krijgen en te houden met lage temperatuurverwarming (LTV). LTV, zoals vloerverwarming en wandverwarming, is nu meestal standaard bij nieuwbouwhuizen.

Daarnaast zijn er tegenwoordig speciaal ontwikkelde radiatoren die met lage temperaturen goed overweg kunnen. Hoe beter de isolatie, hoe lager de temperatuur in het afgiftesysteem hoeft te zijn om de woning warm te krijgen en te houden. Met een lage temperatuur warmteafgifte kan je huis comfortabel verwarmd worden. Met vloerverwarming en wandverwarming staan er geen radiatoren meer in de woning, en dat betekent meer bruikbare ruimte bijvoorbeeld in de badkamer, woonkamer en keuken.

Wat is lage temperatuur verwarming (LTV)?

Maar wat is lage temperatuur verwarming precies en hoe werkt het? Bij lage temperatuur verwarming, het begrip zegt het eigenlijk al, wordt de temperatuur in het afgifte-systeem relatief laag gehouden.

Door de lage aanvoertemperatuur werken verwarmingstechnieken over het algemeen een stuk efficiënter, daardoor is er dus minder energie nodig om het water te verwarmen en wordt er op de energiekosten bespaard. Bij LTV wordt de woning gelijkmatiger verwarmd. Er zijn minder pieken (plotselinge toename van warmte bij het ‘opstoken’ van de woning) en dit wordt door veel mensen als prettig en comfortabel ervaren. Het toepassen van nachtverlaging moet bij LTV worden geminimaliseerd, omdat LTV over het algemeen wat trager reageert dan traditionele radiatoren. Met andere woorden het opwarmen van de kamer duurt wat langer dan met normale radiatoren. LTV is daarom minder geschikt voor slecht geïsoleerde woningen die veel warmteverliezen tijdens de nacht. LTV is een manier van het verwarmen van een ruimte waarbij de aanvoertemperatuur niet hoger is dan 55 graden Celsius. Veel mensen kennen lage temperatuur verwarming in de vorm van vloerverwarming, maar tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden, zoals wandverwarming en speciale lage temperatuur radiatoren. De constante en gelijkmatige manier van verwarmen op lage temperatuur wordt vaak als comfortabel ervaren en is een stuk energiezuiniger dan ‘normale’ centrale verwarming, waarbij de aanvoertemperatuur wel 80 graden Celsius of hoger kan zijn.

Verwarmingsinstallaties combineren met LTV.

LTV is te combineren met eigenlijk alle verwarmingsinstallaties, zoals bijvoorbeeld met Hr-ketels, maar ook met een warmtepomp. Een warmtepomp werkt het beste in combinatie met LTV. Dit komt omdat de warmtepomp het cv-water grotendeels opwarmt met duurzame en gratis warmte uit de bodem, de buitenlucht of ventilatielucht. De temperatuur van deze duurzame bronnen is alleen niet hoog genoeg om direct de woning mee te verwarmen. Om de temperatuur te verhogen verbruikt de warmtepomp elektriciteit. Hoe lager de aanvoertemperatuur van het cv-water, hoe lager het elektriciteitsverbruik. Met een warmtepomp in combinatie met (zeer) lage temperatuur verwarming bespaart je dus het meest op uw energiekosten.

Wat zijn je voordelen en nadelen van lage temperatuur verwarming?

Zoals je hierboven ook kunt lezen levert LTV een besparing op uw energierekening op. Dit komt niet alleen door de lage aanvoertemperatuur. Vloerverwarming en wandverwarming zorgen voor een constante en gelijkmatige verwarming van de ruimte, daarom kan je de thermostaat vaak een aantal graden lager zetten. Naast de besparing op de energierekening zorgt deze manier van verwarmen dat er altijd een aangename temperatuur is. Een grote plus voor jouw wooncomfort! Een ander voordeel van lage temperatuur verwarming met vloer- of wandverwarming is dat ’s nachts en wanneer je overdag niet thuis bent de thermostaat niet meer (veel) lager gezet hoeft te worden. De goede isolatie van de woning zorgt ervoor dat er amper warmte verloren gaat. Daarom kan de thermostaat bijna altijd op de (lagere) temperatuur blijven staan. Een nadeel van lage temperatuur verwarming is dat, als de woning wat is afgekoeld na je afwezigheid, het opwarmen van jouw woning langer kan duren dan je gewend bent, vooral met vloerverwarming en of wandverwarming. Dit komt omdat eerst de vloer of wand wordt verwarmd, voordat deze de ruimte kan verwarmen. Daarom is het bij LTV verstandig constanter te verwarmen als met radiatoren. Het is daarom met name geschikt voor die ruimtes in de woning die veel gebruikt worden en altijd verwarmt moeten worden, zoals de woonkamer. Ruimtes die snel of voor een korte periode opgewarmd moeten worden, zoals een slaapkamer, kunnen beter voorzien worden van LT-radiatoren. Deze warmen de ruimte sneller op. Uitzondering hiervoor is wandverwarming in koper lees hier over meer.

Waarom afgiftesystemen met een lage temperatuur?

Het klinkt tegenstrijdig: lage temperatuur verwarming. Waarom wil je voor jouw moderne verwarmingssystemen het liefst een lage watertemperatuur? Een algemeen voordeel van een lage watertemperatuur is dat de leidingsverliezen beperkt blijven. Bij warmtepompen is de efficiency omgekeerd evenredig met het verschil tussen de afgiftetemperatuur en de temperatuur van de (koelere) warmtebron. Hoe lager de afgiftetemperatuur, hoe hoger de efficiëntie.     Bij gasgestookte verwarmingsapparaten is een lage retourtemperatuur het gunstig, omdat het toestel dan in condenserend bedrijf de maximale hoeveelheid warmte aan het aardgas kan onttrekken. Voor een lage retourtemperatuur is ook een relatief lage afgiftetemperatuur gewenst.

Geschikte verwarmingslichamen voor LTV.

Omdat de temperatuur van het verwarmingswater veel lager ligt dan bij een systeem met hoge temperatuurverwarming, is er een groot oppervlak nodig om de warmte aan de lucht af te kunnen geven. Voor lage temperatuurverwarming zijn onderstaande verwarmingslichamen geschikt:

Vloerverwarming (leidingen zijn verwerkt in vloer)

Wandverwarming (leidingen zijn verwerkt in wand)

Plafondverwarming (leidingen zijn verwerkt in plafond of straling-panelen)

LT-radiatoren (over gedimensioneerde radiatoren)

LT-convectors (groter dan standaard convectors)

Luchtverwarming (verwarming via een lucht-lucht warmtepomp)

Geschikte verwarmingsketels voor LTV.

Je hebt minstens een Hr-ketel of een warmtepomp nodig om op een rendabele wijze gebruik te kunnen maken van lage temperatuurverwarming. De warmtepomp is het meest energiezuinig maar vergt, afhankelijk van het type, ook een grotere investering. Verwarming via zonnewarmte is natuurlijk ook nog mogelijk. Je hebt dan een zonneboiler nodig. Het grote voordeel van LTV is dat verschillende systemen ook aan elkaar gekoppeld kunnen worden zodat de warmte optimaal gerecupereerd kan worden.

Isolatie en ventilatie bij LTV?

Wanneer je gebruik wil maken van lage temperatuurverwarming zal jouw woning voldoende geïsoleerd moeten zijn om de temperatuur op peil te kunnen houden. Wanneer er grote koudebruggen aanwezig zijn (b.v. enkelglas) en de ruimte is niet goed geïsoleerd, zal de LTV extra geoptimaliseerd moeten zijn voor een aangename warmte. Ook een goed ventilatiesysteem is van belang om vocht af te kunnen voeren. Verwarmen, isoleren en ventileren gaan altijd hand in hand. Je zult aan alle drie deze factoren dus aandacht moeten schenken als je op een comfortabele manier energie wil gaan besparen.

Regeling van de LTV verwarmingsinstallatie.

In moderne verwarmingssystemen is de regeling een steeds belangrijkere schakel. Een goede regeling verhoogt het wooncomfort en zorgt ervoor dat het verwarmingssysteem storingsvrij en efficiënt werkt. In veel woningen is het zichtbare deel van de regeling de kamerthermostaat. Die hangt op een centrale plek, meestal de woonkamer. Een weersafhankelijke regeling gaat een stap verder door ook de buitentemperatuur in de regelstrategie te betrekken. Dit gebeurt door het instellen van een zogeheten ‘stooklijn’, die het verband vastlegt tussen de buitentemperatuur en de gewenste afgiftetemperatuur van het cv-water. Een stooklijnregeling probeert de afgiftetemperatuur van het cv-water zo laag mogelijk te leggen perfecte oplossing in combinatie met LTV. De kamerthermostaat of een stooklijn beïnvloedt de temperatuur van het cv-water en daarmee de warmtestroom die een installatie kan leveren. De instellingen gelden voor alle ruimtes die op het afgiftesysteem zijn aangesloten. Met behulp van thermostaatkranen op iedere radiator wordt de afgifte per vertrek geregeld.

Energiebesparing met lage temperatuur verwarming.

Hoeveel je precies bespaart met lage temperatuurverwarming hangt af van vele factoren, zoals het systeem dat je kiest. Een systeem met een warmtepomp is bijvoorbeeld het meest energiezuinig. Gemiddeld genomen kun je hier zo’n 25% op de stookkosten mee besparen. Wanneer je gebruik maakt van een Hr-ketel in combinatie met LTV-radiatoren zal dat iets lager zijn dan met wand- of vloerverwarming. Dit alles hangt af hoe woning geïsoleerd is en jou stook gedrag.

Kopen lage temperatuur verwarming?

Overweeg je aanschaf nu of later van een lage temperatuur verwarming, dan is een installatie met warmtepomp de perfecte match. Als totaalinstallateur helpen je graag met het verduurzamen, en het maken van een passende en juiste keuze tegen een aantrekkelijke prijsstelling.

Bekijk ook

Neem contact met ons op

Contact
Review Review Review Review Review

Ze zijn vakkundig, geven goede adviezen en werken snel. Kon niet beter.

Lees alle reviews