Kentech BV
Kennis en techniek
Storing? Neem contact op

Domotica

Domotica is er in alle maten en soorten. In principe is er voor ieder budget een Domotica oplossing. Bij een systeem in het topsegment moet u denken aan 5-10% van de totale prijs van uw woning, maar u heeft ook al een eenvoudig alarmeringssysteem voor enkele tientjes.

Huisautomatiseringssysteem ?

In het topsegment tref je de meest betrouwbare en uitgebreide systemen, zoals die van Busch-Jaeger, GIRA, Niko en Legrand. Deze vaak fraai vormgegeven systemen kenmerken zich door een bedraad netwerk, meestal in combinatie met draadloze bediening. Een bedraad netwerk reageert sneller op commando’s, heeft minder last van storingen en is veel beter beveiligd. Het nadeel ervan is dat er extra bedrading moet worden aangelegd. In een bestaand huis is dat best ingrijpend. Een goed moment voor installatie van een bedraad systeem is tijdens nieuwbouw of een grondige verbouwing.

Met Busch-Jaeger begint comfort al ’s morgens vroeg in de keuken. Wanneer het tijd is voor het ontbijt zet de tijdschakelklok easy automatisch het koffiezetapparaat aan. De radio RDS zorgt al tijdens het tafeldekken voor informatie en muziek.

Met de kamertemperatuursensor is het op de normale gebruikstijden in de badkamer altijd aangenaam warm. De hygrostaat zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat door de luchtvochtigheid te regelen

Domotica protocol

Het meest gebruikte protocol in het topsegment is KNX.

KNX is een open standaard voor huisautomatisering dat door de meeste grote leveranciers in de industrie wordt gebruikt. Dat biedt zekerheid voor de toekomst. Uw systeem blijft uitbreid baar en mocht een merk onverhoopt verdwijnen, dan zijn er altijd alternatieven beschikbaar.

Oplossingen in het middensegment werken in het algemeen met een basisstation of bridge die draadloos communiceert met de intelligente schakelaars, lampen en andere smartproducten in en om uw huis. Het basisstation wordt verbonden met een wifi-netwerk om het systeem bedienbaar te maken met uw smartphone of tablet. Niet alleen in uw huis, maar ook overal daarbuiten.

Het middensegment is sterk in ontwikkeling. Bijna dagelijks worden er nieuwe slimme apparaten en oplossingen geïntroduceerd. De producten van diverse leveranciers praten echter nog lang niet altijd met elkaar. Dit betekent dat u voor een complete dekking van functies meerdere basisstations nodig hebt en verschillende losstaande apps. Grote partijen als Google, Philips, Apple en Samsung werken volop aan (nieuwe) standaards om alle huishoudelijke apparaten vanuit één oplossing te bedienen. Dit is een enorme concurrentiestrijd. Het einde van die strijd is nog niet in zicht.

Aan de onderkant van de markt heb je een aantal goedkope instap pakketten. Oplossingen waarmee een handige doe-het-zelver zonder al te veel moeite zijn huis beveiligt of zijn wasmachine en verlichting vanuit zijn luie stoel bestuurt. Voor een fractie van de kosten van een professioneel Domotica systeem.

Voordelen huisautomatisering?

Een huisautomatiseringssysteem levert niet alleen comfort en veiligheid. U kunt er ook geld mee besparen. Neem ook dit mee in uw overweging bij de aanschaf van een systeem. U kunt denken aan lagere energiekosten doordat toestellen zoals wasmachine en vaatwasser beter gebruik maken van het nachttarief. Een slimme thermostaat verbruikt minder gas. En in sommige gevallen krijgt u korting op uw verzekeringspremie na de installatie van een brand- of inbraakalarm. Laat u zich in alle gevallen goed informeren.

Domotica specialist

We zijn een ervaren domotica specialist die je vrijblijvend advies kunnen geven op het gebied van huisautomatisering.

Neem contact met ons op

Contact
Review Review Review Review Review

Ze zijn vakkundig, geven goede adviezen en werken snel. Kon niet beter.

Lees alle reviews