Kentech BV
Kennis en techniek
Storing? Neem contact op

Groepenkast vervangen in regio Groningen-Assen.

Je speelt met de gedachte om jouw Groepenkast te vervangen omdat deze niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet. Dan is het zeker noodzakelijk om de groepenkast te vervangen. Of je wilt je bestaande groepenkast uitbreiden.

Bedenk wel dat de belangrijkste factor in het hart van jouw elektrotechnische installatie de groepenkast is. Deze beveiligd niet alleen de elektrische installatie maar ook de personen die aanwezig zijn in je huis.

Nieuwe groepenkast kopen en laten plaatsen door onze vakkundige elektriciens geeft u een garandeerde veilige omgeving.

Tegenwoordig zijn minimaal twee aardlekschakelaar type A verplicht. Hierdoor kan er door je lichaam maar een kleine stroom vloeien van 30mA. Bijkomend voordeel is dat bij kortsluiting een kleinere vlamboog kan ontstaan waardoor brandveiligheid wordt verhoogd. Het installeren van een groepenkast vereist de nodige vakkennis. Aan de vervanging groepenkast worden strenge eisen gesteld volgens de NEN 1010.

Wij vervangen als erkend installateur graag jouw huidige stoppenkast. En vervangen deze door een nieuwe groepenkast die voldoet aan strengste eisen en conform is samengesteld. En niet onbelangrijk vakkundige montage door onze elektriciens. Wanneer er in je meterkast een storing optreed staan onze elektriciens voor je klaar in de regio Groningen-Assen.

Groepenkast en meterkast vervangen?  

Een groepenkast en meterkast worden vandaag de dag nog wel eens door elkaar gehaald. Wanneer u een nieuwe meterkast wilt vervangen of uitbreiden, kan het zijn dat u een nieuwe groepenkast wilt kopen.

Wat is het verschil tussen groepenkast en meterkast?

Een groepenkast en meterkast worden vandaag de dag nog wel eens door elkaar gehaald. Wanneer u een nieuwe meterkast wilt vervangen, kopen of uitbreiden. Kan het zijn dat je een nieuwe groepenkast wilt vervangen of kopen. Het is belangrijk om te vermelden dat een meterkast een ruimte is in een woning, fabriek, kantoorpand etc. is waarin de groepenkast is gemonteerd. En dat een groepenkast een energieverdeelsysteem is in deze meterkast, die het geheel aan energie verdeelt over de verschillende ruimtes in het betreffende gebouw. De groepenkast gecombineerd met het netwerk aan kabels en leidingen inclusief wandcontactdozen en verlichting dat is aangelegd na de groepenkast, noemen we jou binnen installatie. De binnen Installatie is van jou. Dus als u hierin iets wilt wijzigen schakelt je het beste een erkend installateur in.

Vervangen groepenkast bij montage zonnepanelen.

Je wilt nu of later zonnepanelen kopen. Let op de zonnepanelen moeten op een aparte groep worden aangesloten. Hierop mogen dus geen andere apparaten, wandcontactdozen of verlichting zijn aangesloten.

Vervangen groepenkast bij aansluiten warmtepomp.

Belangrijk bij het vervangen van een nieuwe groepenkast is het even stil te staan met de verduurzaming van je huis. Denk aan bijvoorbeeld aan aanschaf nu of later van warmtepomp, hybride warmtepomp en of andere grote apparaten.

Samenstellen groepenkast

Groepenkasten zijn te koop in diverse afmetingen en met 1 fase of 3 fase aansluiting. De groepenkasten worden samengesteld met installatie automaten(zekeringen) en in veel gevallen verplicht 2 of meerdere aardlekautomaten en hoofdschakelaar. We leveren en installeren verschillende merken o.a. Eaton (voorheen Holec), ABB en Hager.

Groepenkasten componenten nader uitgelegd.

  1. Hoofdschakelaar. Een hoofdschakelaar, ook wel lastscheider genoemd, is een schakelaar in een groepenkast die alle aangesloten elektrische installaties in een keer aan en uitschakelt. Er bestaan twee uitvoeringen van de hoofdschakelaar. De 2-polige variant is geschikt voor de 1 fase groepenkast. De 4-polige voor de 1/3 fase en 3 fase groepenkast. In woningen is meestal een 40A hoofdschakelaar voldoende. In krachtgroepen of industriële installaties wordt vaak voor 63A gekozen. Er is in woningen altijd maar één hoofdschakelaar nodig.
  2. Installatieautomaat. Dit is een beveiliging voor het beschermen van aangesloten apparatuur en de binnen installatie Een installatieautomaat wordt ook wel maximaal schakelaar, zekering automaat of automaat genoemd. Achter een aardlekschakelaar worden maximaal vier installatieautomaten aangesloten. Een installatieautomaat beschermt de bedrading van elektrische installaties tegen schade door te hoge elektrische stromen. Als de belasting te hoog is, onderbreekt de automaat het elektrische circuit. Installatieautomaten vervangen meer en meer de klassieke porseleinen smeltpatronen. En zijn als overstroombeveiliging in woningen inmiddels de standaard. Voordeel van de installatieautomaat boven ‘stoppen’ is dat ze na kortsluiting of andere storingen niet vervangen hoeven te worden. Een 16 Ampère installatieautomaat mag maximaal 3680W schakelen.
  3. Aardlekschakelaar.   Een aardlekschakelaar meet of de in- en uitgaande stroom gelijk zijn. Is het verschil groter dan een ingestelde waarde (zoals 0,03 A), dan schakelt de aardlekschakelaar uit. Een ‘lekstroom’ kan bijvoorbeeld ontstaan bij een storing in een apparaat. Bij geaarde apparaten vloeit de lekstroom via de wandcontactdoos weg, terwijl bij niet-geaarde apparaten het apparaat onder spanning komt te staan. De aardlekschakelaar schakelt bij lekstroom automatisch uit en zorgt zo dat iemand die een apparaat aanraakt dat onder spanning staat geen schok krijgt. Zo kunnen onveilige situaties zoals brand of ongelukken met dodelijke afloop worden voorkomen.
  4. Kook- of fornuisgroep. Een kookgroep kan toegepast worden bij kooktoestellen (inductie/keramisch) met een maximaal aansluitvermogen van ten hoogste 7300 watt. Bij kooktoestellen met een aansluitvermogen vanaf 7400 t/m 11.400 watt dient gebruik te worden gemaakt van een krachtgroep, welke alleen kan worden toegepast bij een 3 fasen aansluiting.

Aarding van groepenkast

Aarding van groepenkast is een essentieel onderdeel van groepenkast montage. De aardrail wordt verbonden doormiddel van een aardleiding die verbonden wordt met een aardpen. Een aardpen zorgt ervoor dat in het geval van calamiteiten de stroom naar aarde in wordt geleid. Mocht er nog geen pen aanwezig zijn, dan moet men er één laten slaan.

Tegenwoordig is dit dus verplicht om de aarding van uw meterkast op orden te hebben net zoals het laten aansluiten van een aardlekschakelaars en hoofdschakelaar en installatieautomaten.

Wanneer een aparte groep nodig.

Hiervoor gelden een aantal specifieke eisen: namelijk toestellen met een hoger verbruik dan 2000W moeten zijn voorzien van een eigen installatieautomaat. Dat geldt bijvoorbeeld voor wasmachines en wasdrogers. De maximale vermogens hebben onder andere tot gevolg dat inductiekookplaten (veelal zo’n 7000W vermogen) over twee geschakelde installatieautomaten worden verdeeld: er wordt dan gesproken over een fornuisgroep of een kookgroep. Afhankelijk van het gelijktijdige gebruik is mogelijk drie fasen nodig. In dit geval wordt een 3 fasen krachtgroep toegepast en is schakeling over drie installatieautomaten nodig.

Op zoek naar vervanging groepenkast door een nieuwe groepenkast of uitbreiding?  We geven graag ondersteuning voor de juiste samenstelling van de groepenkast die bij jou situatie, budget past en tegen een scherpe prijs!

Bekijk ook

Neem contact met ons op

Contact
Review Review Review Review Review

Ze zijn vakkundig, geven goede adviezen en werken snel. Kon niet beter.

Lees alle reviews