Kentech BV
Kennis en techniek
Storing? Neem contact op

Is vloerverwarming zuiniger en geeft het altijd meer comfort?

Is vloerverwarming zuiniger en geeft het altijd meer comfort? Vloerverwarming is trending nu we van het gas af moeten. Maar is het wel zuiniger en beleven bewoners meer comfort?

We beantwoorden deze vraag later in dit artikel en enkele veel gevraagde vragen omtrent vloerverwarming.

Is vloerverwarming zuiniger?

Vloerverwarming is zuiniger dan met de traditionele radiatoren omdat deze met hoge aanvoertemperatuur functioneren(70-80°C).

Vloerverwarming werkt namelijk op lage aanvoertemperatuur (30°C tot 45°C). Hoe lager de aanvoertemperatuur hoe minder energie er aan moet toegevoegd moet worden. Of je nu nog beschikt over een HR-cv ketel of denkt over te stappen naar een warmtepomp etc… Door lage temperatuur verwarmen toe te passen bespaar gewoon op je benodigde energie!

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming bestaat uit water dragende leidingen die in de vloer zijn aangelegd. De aanwezige vloerverwarming leidingen worden op aangesloten op een vloerverwarming verdeler. De vloerverwarming verdeler op zijn beurt door een Hr-ketel of warmtepomp eventueel in combinatie met thermische zonnecollectoren.

Is vloerverwarming duurzaam?

Vloerverwarming kan gemiddeld wel meer dan 30 jaar mee. Tegenwoordig worden de meeste vloerverwarmingsverdelers uitgevoerd met een energie zuinige pomp oftewel A-label pomp. Mits de capaciteit goed is berekend, aangelegd en ingeregeld kun je daarom gerust stellen dat deze duurzaam is.

Welk type vloerverwarming?

We onderscheiden vloerverwarming in twee types namelijk droog bouw systeem en nat systeem.

Vloerverwarming droog bouw:

Bij het droog systeem van vloerverwarming komen de verwarmingsbuizen, in tegenstelling tot bij het natte systeem, niet in contact met de constructie vloer. Ze worden in voorgevormde isolatieplaten van polystyreen of piepschuim geplaatst en afgewerkt met aluminium. Daarom is het verspreiden van de warmte gelijk matig. Die isolatieplaten hebben 2 belangrijke functies. Ze voorkomen warmteverlies naar beneden toe en maken de bevestiging van de verwarmingsbuizen op gelijke afstanden in de vloer mogelijk.  Op deze platen kan men dan een droge afdekplaat plaatsen. Een droogbouw systeem is duurder dan een normale vloerverwarming. Anderzijds bespaar je ook op andere zaken. Denk aan de droogtijd.

Vloerverwarming natte bouw:

Bij het natte systeem komen de verwarmingsbuizen in de afwerklaag van de vloer te liggen. Doorgaans wordt deze afgewerkt met een cement dekvloer. Echter ook in de beton constructie oftewel spreekt men dan van beton activering en wordt steeds populairder. Omdat deze koelen en verwarmen tot en perfecte combinatie vormt.

Waar vloerverwarming leggen?

Vloerverwarming kun je aanleggen in een redelijk goed geïsoleerde woning. Omdat vloerverwarming traag reageert en liefst de gehele dag op temperatuur moet blijven. Nachtverlaging kan, maar niet meer dan 2°C of 3°C.

Hoofd of bijverwarming?

Hoofdverwarming heeft voldoende vermogen om zonder externe warmtelichamen het vertrek te verwarmen. Het verschil tussen deze type vloerverwarmingen zit in de afstand tussen de leidingen, lengte en de waterzijdige inhoud. Hoe dichter deze slangen op elkaar geplaatst worden, des te meer er warmte er kan worden afgegeven.

En dat heeft weer invloed op het vermogen van de vloerverwarming. Omdat de vloerverwarming gelijk verdeeld is door de woning ontstaat er ook minder lucht circulatie. Waardoor er minder warmte verloren gaat.

Het is hierbij wel belangrijk dat de vloer op de juiste manier geïsoleerd is. Hoofdverwarming is verreweg de beste toepassing.

Vloerverwarming als bijverwarming?

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming als bijverwarming wordt het wel sterk aangeraden om een goede regeling te installeren.

Vooral bij een vloerafwerking met tegels of natuursteen kan dit type verwarming zorgen voor een veel beter wooncomfort!

Welke vloerverwarming verdeler?

Er bestaan twee verschillende verdelers de ene uitgevoerd met pomp en de ander zonder pomp. Verder verschillen ze in materiaal keuze te weten ijzeren uitvoering (goedkoop), RVS en kunststof.

Aanbevolen is dat ze zijn voorzien van debiet meters. Niet te vergeten indien met pomp een A-label pomp. Concluderend kan je over het algemeen zeggen goedkoop is duurkoop!

Welke vloerverwarming leidingen?

Er zijn twee belangrijke eigen schappen te onderscheiden namelijk zuurstof stop en zuurstof dichte leidingen. Lucht in het systeem haalt het rendement en vermogen onderuit. Daarom geeft dit ook negatieve gevolgen in de rest van de verwarming installatie.

Dus kies altijd voor zuurstof dichte buis al zijn deze iets duurder in aanschaf. Afhankelijk van het gewenste vermogen en toepassing zijn er verschillende diameters mogelijk.

Vloerverwarming wat voor vloer?

Hoe beter de warmtegeleiding van de toplaag des te sneller het kan reageren en beperkt het verlies in vermogen. Daarom werd er vaak gekozen voor een steenachtige toplaag.

Natuurlijk zijn er tegenwoordig veel meer materialen mogelijk. Doordat de toplaag invloed heeft is het van wezenlijk belang dit voor de aanleg te bespreken met de vloerverwarming installateur.

Wandverwarming of vloerverwarming?

Vloerverwarming is veel gangbaarder dan plafond- of wandverwarming. Omdat je contact hebt met de vloer via je voeten, ervaren veel mensen dat als erg comfortabel.

Bij plafondverwarming en wandverwarming heb je dat directe contact met je lichaam niet. Vloerverwarming wordt als afgiftesystemen in de woningbouw veel vaker worden toegepast dan plafond- of wandsystemen.

Maar dat is niet altijd terecht. De installatietechniek voor plafonds en wand is hetzelfde. Je legt de slangen alleen op een andere plek. Maar de ervaring is totaal anders.

Want hoewel bewoners veel comfort ervaren door vloerverwarming, ondanks gegeven gaat een groot deel van de straling langs hen heen. Dit komt doordat het te bestralen oppervlak vanaf onder klein is.

Bij wandverwarming ervaar je de straling over je hele lichaam, wat erg prettig is. En bij plafondverwarming lijkt het alsof er een flauw zonnetje op je hoofd straalt.

Bij renovatie is het in sommige gevallen gemakkelijker om de warmteafgifte plaats te laten vinden via de wanden of de plafonds. Omdat je bijvoorbeeld een betere gevel isolatie wilt. Verder leveren we ook koperen wandverwarming.

Wij kiezen voor wandverwarming vaak voor koper omwille van zijn duurzaamheid. Maar bovenal om zijn fysische eigenschappen. Deze maken van koper het ideale materiaal om te gebruiken in de verwarmingstechniek. Meer weten kijk even op onze site wand en plafondverwarming.

Maar is het zuiniger en beleven bewoners meer comfort?

Op deze vraag zijn diverse onafhankelijke onderzoeken gedaan. Het blijkt dat de besparing vaak negatief wordt beïnvloed door het bewoners gedrag. Doordat de bewoners als de vloerverwarming weinig vermogen moet leveren dit als kil ervaart.

Dit verschijnsel doet zich het meest voor in het najaar en voorjaar. Vooral met steenachtige toplaag. Men verhoogt daardoor de gewenste vertrektemperatuur met enkele graden naar boven. Om dit te enigszins te voorkomen kan men kiezen voor een warmer aan te voelen toplaag.

Ook technische oplossingen zijn van invloed denk aan de temperatuur regeling van de diverse vertrekken en vloerverwarming verdeler. Welke ventilatie is er aanwezig bv. mechanische ventilatie? Maar ondanks technische verbeteringen blijft de belangrijkste factor het gedrag van de bewoner!! 

Terug naar alle artikelen

Neem contact met ons op

Contact
Review Review Review Review Review

Ze zijn vakkundig, geven goede adviezen en werken snel. Kon niet beter.

Lees alle reviews